Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Armoede maakt dom
Armoede maakt dom, zo kopt nu.nl in een artikel. Even verbaasde ik me over de enorme open deur maar ik herkende wel wat na het lezen van dit artikel.
 
Echte armoede heb ik nooit gekend maar een chronisch tekort aan geld en schier oneindig veel moeite om het hoofd boven water te houden wel. Het veroorzaakte bij mij allerlei, achteraf bezien, domme acties.
Geen aanbieding was veilig, mijn vriezertje prakte ik tot stampens toe vol en ik ontwikkelde me tot "de vriesvak-tetris-koning" van de provincie Nederland en omstreken.
Bezuinigen deed ik op de meest vreemde zaken maar kocht van mijn opgespaarde statiegeld wel een xbox?!
 
Ik had wel door dat ik iets fout deed maar zag het niet meer. Nu een paar jaar later, ben ik mede door mijn verstandige vriendin op het goede pad begeleid, het koste haar heel wat geduld en inspanning. Geloof mij, de 'overlevingsdrang', zo noem ik mijn paniekbeleid maar, raak je niet zomaar kwijt.
 
Even een voorbeeld, ik kon niet naar een popconcert van € 6,= entree... twee dagen later kocht ik in een actie 3 dvd's voor de prijs van 1..... u raad het al.... voor € 6,=.
 
Ik heb ca. 1,5 jaar gewerkt in de deurwaarderij, ik mis het werk niet, maar zie veel parallelen met mijn eigen gedrag en de beweringen en uitkomsten van het onderzoek (bij lees meer), in het gedrag van de clienten van de deurwaarderskantoren waar ik werkte.
 
Allemaal tunnelvisie, ontkenning, stress en in cirkeltjes draaien, soms zag je een gezin binnenkomen en de kopieën van papa en mama stonden, toonbankhoogte, al klaargestoomd te worden om ook hun eigen een dossier te gaan vullen.
 
Armoede houdt armoede in stand en ook in Nederland kennen we armoede en dat dit ook vaak leidt tot geestelijke armoede vind ik niet geheel onlogisch.
 
De vraag is, wat gaat er gebeuren met de uitslag van dit onderzoek, gaat de wetenschap een oplossing zoeken? Of gaat dit net als zovele onderzoeken in de lade van komkommertijdonderzoek en op naar de volgende subsidie.
 
Kan de wetenschappelijke bevestiging van zoiets logisch als deze conclusie voorkomen dat de economische crisis ook geestlijke slachtoffers maakt?
Armoede maakt dom
 
WASHINGTON - Armoede maakt mensen minder intelligent. Door constante stress over gebrek aan geld blijft de ontwikkeling van de hersenen bij kleine kinderen achter.
 
Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek waaruit de krant Washington Post maandag citeerde.
Wetenschappers hebben voor het onderzoek jarenlang de bloeddruk van kinderen tussen 9 en 13 jaar oud gemeten, evenals de hoeveelheid stresshormonen in het bloed.:
- cortisol
- epinefrine
- norepinefrine
 
Geheugen
Op 17-jarige leeftijd werd het geheugen van de proefpersonen getest. Hoe langer iemand in armoede leefde, des te meer diegene was blootgesteld aan stress en des te slechter het geheugen bleek te werken, ontdekten de wetenschappers.
 
''Als je arm bent kan je woningproblemen hebben, ruzie in de familie, je hebt meer moeite om rekeningen te betalen, je zult waarschijnlijk vaker verhuizen.
Dat zorgt voor stress in gezinnen, ook bij de kinderen'', aldus hoogleraar Gary Evans van de Cornell Universiteit in de staat New York.
 
Bron: www.nu.nl
© ANP

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl