Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Als het licht uit gaat… Over Earth Hour en andere zaken
Enig idee wat er gebeurt bij een grote stroomstoring?
De meeste mensen snappen nog wel dat, als het licht uit gaat, dat ook de koelkast niet meer koelt. Maar wat gebeurt er nog meer? Alles waar een stekker aan zit werkt niet meer. Dus geen koelkast, maar ook geen draadloze telefoons, computers, televisie, audio-apparatuur, warm water (bij ketels zonder gas-waakvlam), magnetron, elektrisch koken.
 
Winkels en benzinestations sluiten de deuren. De kassa doet het niet, evenmin als de koeling, het alarm bij de deur of de elektrische schuif- of draaideuren. Liften en roltrappen komen stil te staan.
 
Gelukkig is daar altijd nog de vaste telefoon (dus niet draadloos) of het mobieltje.
Ook de zendmasten voor de mobiele telefonie en de centrales van het vaste telefoonnet hebben stroom/spanning nodig. De UPS-systemen kunnen de stroomstoring wel even opvangen, maar dat houdt ook op tussen de 1,5 en 6 uur.
 
En dan maakt het dus niet meer uit bij welke provider je zit. De gevolgen van een storing bij één provider (Vodafone) waren landelijk gezien enorm. Wat te denken als in een groot gebied alle mobiele communicatie uitvalt?


[origineel bericht]
Ook de alarmdiensten zijn dan niet bereikbaar. Brandweer, politie, ziekenhuizen… Voornamelijk ziekenhuizen hebben een noodstroomvoorziening, vaak in de vorm van een generator. Een generator heeft brandstof nodig, bijvoorbeeld diesel. In een normale situatie stuurt het besturingssysteem van de generator een signaal naar een meldpunt, een technische dienst of rechtstreeks naar de brandstofleverancier als het brandstofpeil beneden een bepaald nivo komt. Dat werkt niet, als alle communicatiemiddelen weg zijn gevallen.
Ziekenhuizen breken (niet-levensreddende) operaties af, afspraken worden geannuleerd. Of je komt voor niets in het ziekenhuis omdat men je niet heeft kunnen bereiken.
 
Transport
Verkeerslichtinstallaties werken niet meer, snelwegsignalering stopt. Het gevolg is meestal lange files. Slagbomen of bruggen gaan niet meer open of dicht. De scheepvaart komt stil te liggen. Treinverkeer komt niet meer verder, halverwege een weiland kun je niets anders dan urenlang in een snikhete trein (want de koeling valt ook uit) van het uitzicht genieten.
 
Menselijk gedrag
Ook het menselijk gedrag wordt beïnvloed. In ‘normale’ omstandigheden in de zomer kun je al zien dat de vlam gemakkelijk in de pan slaat omdat mensen ‘oververhit’ raken. Bij een stroomuitval is er geen koeling, waardoor de heethoofden oververhit raken. Communicatie-junkies (de mensen die vergroeid zijn met telefoon of PC) krijgen afkickverschijnselen. Mensen raken gefrustreerd van het gebrek aan gemak, het gesloten zijn van winkels en andere voorzieningen.
Een bekend verschijnsel bij grote stroomstoringen zijn vechtpartijen en winkelplunderingen.
Mensen raken in paniek van het ontbreken van de vertrouwde omstandigheden. We zijn gewoontedieren, of we dat nu willen of niet.
 
Als het licht weer aan gaat
Als het licht weer aan gaat is er een grote kans dat het ook ‘gelijk’ weer uit gaat. Niemand denkt er aan om bij een stroomstoring apparatuur uit te schakelen of de stekker eruit te halen.
Op het moment dat de spanning terug komt gaan alle apparaten tegelijk aan (inschakelpiek) en willen allemaal maximale stroom hebben omdat ze extra hard moeten koelen (koelkast, vriezer), verwarmen (boiler, kookplaat), aangaan (alle apparaten die aanstonden ten tijde van de stroomuitval, te denken valt aan lampen, wasmachines, drogers, computers) of opladen (draadloze huistelefoons).
 
Het elektriciteitsnet is niet berekend op ‘alles tegelijk aan’. In het ontwerp van netten wordt rekening gehouden met een gelijktijdigheidsfactor, afhankelijk van het type belasting wat is aangesloten op het net.
Als voorbeeld: op een industrieterrein ligt de hoogste waarde van de belasting ’s morgens op het tijdstip ‘start werk’. Bij ons op kantoor zijn de meeste mensen er om 7 uur. In het gebouw naast ons begint men pas om half 9. De inschakelpiek is dus niet de som van ons bedrijf en dat van de buren, maar van ons bedrijf of dat van de buren, al naar gelang wie het meeste belasting gebruikt. Daar is het net dus op berekend. Als alles tegelijk aan gaat (na een stroomstoring) is de inschakelpiek dus hoger dan waar het net voor berekend is. En dan is de kans groot dat er dingen stuk gaan. Niet alleen een zekering, zoals thuis wel eens gebeurd, maar er kan ook een storing ontstaan in een kabel of in een transformatorhuisje, waardoor opnieuw (een deel van) de wijk zonder spanning komt te zitten.
 
Ander voorbeeld: in een woonwijk ligt de hoogste waarde van de belasting ’s middags op het tijdstip ‘thuiskomen’. Ik ben rond vijf uur thuis, mijn buren pas tussen zes en half zeven. Het patroon is hetzelfde: de radio, tv en/of computer gaat aan, er wordt gekookt. Omdat ik eerder thuis ben, ligt mijn belastingpiek dus eerder in de tijd dan dat van de buren. De berekende gelijktijdigheidsfactor gaat daar dus ook van uit, dat niet iedereen op exact hetzelfde moment alle apparatuur aan (of uit) zet.
 
Wat als het licht bewust uit gaat?
Elektriciteitscentrales werken volgens het verwachtingsprincipe. Er wordt verwacht dat er een bepaalde belasting gebruikt wordt. Deze belasting wordt dus door de elektriciteitscentrales opgewekt. Als iedereen op hetzelfde moment het licht uit zet, ontstaat er dus een opgewekte belasting-overschot (belasting die niet verbruikt wordt). Earth Hour  is zo’n voorbeeld. Welke idioot dat verzonnen heeft weet ik niet, maar die moeten ze eens een lesje Elektriciteitsleer geven.
Technische uitleg voor de geinteresseerden:
Belasting = spanning * stroom
Bij een normale situatie is de belasting bijvoorbeeld 2200. De stroom (wat je lampen nodig hebben) is 10. Dan is de spanning 220.
Als de belasting hetzelfde blijft (zeg 2200) en de stroom (wat je lampen nodig hebben) wordt minder (zeg 5) wordt de spanning hoger. Reken maar uit: 2200 / 5 = 440
De enerigecentrales kunnen wel een deel van de spanningsstijging opvangen. Maar als iedereen mee zou doen met Earth Hour is de kans heel groot dat het licht heel lang uit blijft (langer dan dat uur) omdat de energiecentrales zo’n grote klap niet op kunnen vangen.
 
Wil je echt wat aan het klimaat (en je energierekening) doen? Zet dan wat vaker het licht uit. Maar niet alleen op die ene zaterdag in het jaar. Maar gewoon altijd. Dagelijks. Dan gaat het licht ook weer aan als je dat wilt…

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl