Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Eerst je eigen broek ophouden
 Ik irriteer me een beetje aan alle voorstellen voor ontwikkelingshulp in andere landen. Aan de leningen aan bijvoorbeeld Griekenland.
 
 Ik weet dat er hier mensen zijn die het van de voedselbank moeten hebben om hun kinderen te eten te kunnen geven. De laatste die daar iets (zichtbaar)  voor gedaan heeft is Frans Bauer. Nou ben ik geen fan van Frans Bauer. Echt niet. Maar later sprak ik een vrouw die ook onder het bestaansminimum leeft met drie kinderen. En die vertelde dat het pakket (hoewel niet altijd geweldig van kwaliteit en diversiteit) voor haar gewoon heel hard nodig is om haar kinderen te eten te geven.
 


 Ik weet hoe ze in die situatie verzeild is geraakt. Dat is haar eigen stommiteit geweest. Maar ze doet er alles aan om er uit te komen en dat lukt gewoon niet. Hulp krijgen van de schuldsaneringsinstanties blijkt een crime. Ik heb geholpen met het opstellen van de brieven en het lezen van de communicatie die ze terug kreeg. 
Blijkbaar zijn er mensen die het nog slechter hebben dan zij. Ze krijgt geen hulp, het gaat niet slecht genoeg met haar.
 
Zij leeft elke maand in angst voor het op straat moeten leven met haar kinderen, omdat ze de huur pas kan betalen als de uitkering is gestort. En dat is 10 dagen nadat het geld bij de huurmaatschappij moet zijn. Die dus vervolgens elke maand dreigt met uitzetting en boeteheffing.
Ik heb al eens een brief geschreven voor haar naar de huurmaatschappij en al eens gebeld. Maar je loopt met je kop tegen de muur.
Volgens de verhuurder is het heel simpel. Mevrouw betaalt niet op tijd. En dat mag niet. Dat dat komt omdat mevrouw haar geld pas op de 10e krijgt, hebben zij niets mee te maken. Dan moet ze maar een maand sparen zodat ze wel op de uitkering vooruit kan lopen en op tijd kan betalen.
Uitleggen dat iemand in de bijstand zit, al huursubsidie ontvangt omdat ze ver onder het bestaansminimum zit, niets helpt. Ik kan me voorstellen dat ze daar wel eens gefrustreerd van raakt. Want het is namelijk het zelfde probleem met de schuldeisers, de zorgverzekering en gas/water/licht.
 
En dus irriteer ik me. Als we dit soort schrijnende gevallen nog in Nederland hebben. Die we blijkbaar niet kunnen helpen. Die denken aan zelfmoord omdat de schulden dan in ieder geval verdwijnen als de kinderen de erfenis niet accepteren. Als deze problemen in ons ‘welvarende’ landje er zijn. Zijn wij dan de aangewezen personen om ontwikkelingshulp te bieden in Irak? Financiële schuldsanering aan Griekenland of Hongarije?
 
Laten we eerst eens proberen om ons eigen land weer op poten te krijgen, voordat we onze staatsschuld vergroten door het geld in de bodemloze put van een ander land te gooien.
 
Laten we eerst maar eens bewijzen dat we onszelf kunnen helpen, voordat we de Verlosser gaan spelen ergens anders.

Reacties

Birgit Maaskant op 09-08-2011 16:38
Heeft frans voor 30 man Chinees voor ze gehaald?
Adjuh op 09-08-2011 16:41
Je slaat de spijker meteen op de kop , en ik ben het er helemaal mee eens . Eerst de minderbedeelden in eigen land helpen , daarna eventueel verder kijken.
dezwanenburger op 09-08-2011 16:44
ik vind het helemaal wrang dat Griekenland een goeie lening krijgt, terwijl ze het in de Hoorn van Africa mogen doen met donaties. maar ja, het is weer es niut anders.
Maaqr het voorbeeld dat jij hier aansnijdt is idd tenenkrommend.
Marjan op 09-08-2011 17:46
En wat je nu aanhaalt met die vrouw is maar 1 voorbeeld, zo zit Nederland vol met hulpbehoevenden en lang niet altijd eigen schuld. Ik vind het ook verschrikkelijk, dat een land als Griekenland nu zomaar geld krijgt en we onze eigen bevolking laten kreperen ... waarvan een deel ook zelf misschien in de criminaliteit afzakt om de kosten bij elkaar te krijgen voor het gezin ... en wie zijn daar dan ook de dupe van, behalve de economisch-gedwongen criminelen ... dat zijn de burgers, van wie dan weer gejat wordt ...
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl