Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Meer fout.. meervoud...
Nederlands... Minihaagh heeft het er moeilijk mee en hij staat niet alleen.
 
De taalvervaging en verloedering door sms-taal, twitspeak en andere sociaalmaatschappelijke fora die zich bedienen van allerlei afkortingen slaat onverbiddelijk toe. In ieder geval bij de jeugd, dat bij voorbaat het kansloze slachtoffer is, omdat zij het foutief krijgen aangeleerd nog voordat zij zich het Nederlands, op correcte wijze eigen hebben kunnen maken. 
 
FF, w8tuh, brb et cetera voorbeelden van algemeen geaccepteerde 'woorden' bij twitteren, msn of sms’en. 
 
Nog moeilijker wordt het wanneer de taalregels ingewikkelder gemaakt worden en dan op basis van volstrekt onuitlegbare regels zoals de discussie bij meervoud of zoals ik tegenwoordig liever schrijf meer fout. 
 
Voorbeelden te over. 
 
Pannekoek vs. pannenkoek vs. koekepan vs. koekenpan:
Is het nou pannekoek omdat je maar 1 pan gebruikt per koek? Hoe zit het dan met drie-in-de-pan en flensjes? En meerdere pannen in de koek maakt het wel een hartige hap maar of dat nou echt smakelijk is?
 
Koekepan of koekenpan ook daar is het weer hersenkraken (of hersenen kraken) doe ik koekepan bij pannekoek en koekenpan bij drie-in-de-pan of kan ik dan beter zeggen poffertjespan.. wat kooktechnisch dan weer niet klopt... want ander ding, andere deeghap. 
 
En wat als ik er een ei in bak, is het dan een eierpan of eierenpan omdat er meer eieren in kunnen als ik dat zou willen?
 
Hondehok of hondenhok:
De theorie is dat er in een hondehok eigenlijk wel twee of drie kleine hondjes zouden kunnen passen. Noem het grootheidswaanzin maar dan spreek ik over een kennel. 
 
Kippehok of kippenhok:
Als ik er meer kippen in kwijt wil dan is het een kippenren. 
 
De Nederlandse taal is al niet zo simpel voor de gemiddelde nieuwkomer en ook de autochtone bewoner blinkt niet uit in de beheersing er van.
Het lijkt me daarom in één ieders belang het niet moeilijker te maken dan het al is. 
 
Filosofie achter de taal is leuk, maar zo'n 300 jaar geleden of langer is daar al over nagedacht. Elke keer de grens opzoeken tussen versimpeling, verkrachting of andere aanpassingen, zouden een doel moeten dienen en niet een doel moeten zijn.
 

Reacties

Marjan op 02-10-2011 21:54
Ja, ik heb meelij met die de Nederlandse taal nu moeten leren en om verwarring te voorkomen: ik blijf de taal gewoon zo gebruiken als ik aangeleerd ben ... en laat ze dan lekker met hun pannenkoeken in de kippenhokken gaan zitten ... voor mij blijven het pannekoeken en pannekoekenhuisjes ... want ook onze sprookjes moeten dan herschreven worden ... dat klopt toch niet ??
Deh Haagh op 03-10-2011 11:05
Tsja, Nederlandsch schijnt al één van de moeilijker te leren talen te zijn en met dit soort flauwekul wordt het er echt niet beter op....
Marjan op 03-10-2011 11:13
Zoveel mogelijk de msn, sms en streettalen verbieden ... ABN afdwingen lijkt de beste mogelijkheid ...
Deh Haagh op 04-10-2011 23:05
@Marjan; Taal is een levend iets, dat kan je maar ten dele opleggen toch denk ik dat het vooral op de scholen aankomt. Bijvoorbeeld hoe gaan ze om met sociale media, sommige scholen lopen zo verschrikkelijk achter met dat wat de jeugd bezig houdt... echt heel triest.
Marjan op 04-10-2011 23:08
En dan idd de plekken waar de jeugd zich het meeste ophoudt eerst aanpakken: Scholen en thuis ...
Deh Haagh op 06-10-2011 08:03
P'cies... beschaaf nedurlans for iedureen
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl