Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Spam; wat kan ik doen ?
Momenteel wordt Punt weer overspoeld met spam. Zogenaamd van ene Jos Aalders, maar de berichten, die achtergelaten worden, zijn moeilijk leesbaar en gaan voor zover ik weet, altijd over pedofielen. Walgelijke berichten dus en als je persoonlijke logjes hebt staan, die belangrijk zijn voor je, dan is dit helemaal potonsierlijk ....
 
Een paar jaar geleden waren het grote reclameblokken van nep-horloges en tasjes, die een ieder tot wanhoop dreven. Binnen 2 minuten was de portal compleet ververst ... dat is dus meer dan 50 reacties in 2 minuten en die konden allemaal op JOUW log terecht gekomen zijn !!  Punt was niet gewapend tegen dit soort aanvallen. Er kwamen veel klachten en zij hebben leuke tools gemaakt, waarmee we goed uit de voeten kunnen.
 
.... waarvoor dank Punt.nl !!
 


[origineel bericht]
Allereerst is het handig te weten hoe zo'n spammer te werk gaat, zodat je ook weet, wat nut heeft en wat niet. Dit is een spambot. Een computer krijgt een programma om een paar taken achter elkaar uit te voeren ... dat kan dus meer zijn, dan alleen de reactie plaatsen.
Wat ik nu zie, dat "Jos Aalders" doet, is
*Punt portal opzoeken
*Nieuwe reacties bekijken of er een captcha op staat, zo niet, dan ..
*reactie plaatsen in het veld nadat deze door een vertaalmachine is gehaald. Er wordt gekeken naar de extensie van het domein en is in dit geval '.nl' ... dus Nederlandstalige reacties, al klopt er niks van de grammatica
* De rest van datzelfde weblog nakijken of er meer te spammen valt
   Dit betreffen logs, die NIET in het ARCHIEF staan ... wat in archief staat, wordt met rust gelaten.
* Na elke 2 of 3 reacties IP nummer wijzigen, er wordt via een proxy gewerkt namelijk ...
 
Een paar jaar geleden konden we alleen maar lijdzaam toekijken hoe je log volgespammed werd en achteraf opruimen.
 
Wat kan je nu doen ?
 
Aangezien de spambot niet via een puntlog werkt en ook geen mens is, komt een reactie niet langs de captcha. Dat is een code van 5 tekens, die je handmatig in moet tiepen. Je kan via beheer bij Instellingen bijna onderaan, de spamfilter instellingen aanpassen. Kijk goed naar de opties welke er zijn, zodat je later ook aan kan passen als deze spambots ontdekt hebben, dat ze via een log kunnen reageren. Momenteel kan er trouwens geen log aangemaakt worden en bovendien ben je geloof ik ook niet meer ingelogd, als IP nummer wijzigt, maar dat weet ik niet precies. Mijn keuze is, dat ik captcha aanzet voor NIET PUNTERS. Punters, die ingelogd reageren bij mij hoeven nu geen code in te voeren.
Wat niet is, kan komen, mocht er een spambot via een log gaan reageren, ben ik als de kippen erbij om die captcha voor iedereen in te voeren. Punt heeft ons dit tooltje gegeven, om de reacties te voorkomen.
 
 
Maar ... wat als er nu toch reacties staan ?
 
In beheer kan je via overzicht logs reacties aanklikken. Je kan dan zelfs soms al zien, dat enkele reacties er niet eens doorkomen, omdat ze door Punt.nl al aangemerkt zijn als spam; het staat er dan in rode letters bij. Achteraan staat een blokje, dat je kan aanvinken. Vink de reacties aan, die spam zijn en ga helemaal naar beneden, daar staan dan 2 balken, waaruit je moet kiezen, of de reacties spam zijn en verwijderd moeten worden, of dat ze gepubliceerd moeten worden. Wat ook een optie is, is dat je de enkele reacties bij langs gaat, en ze verwijdert, daarbij wordt ook gevraagd of je alles van dat IP nummer wilt verwijderen ... ook leuk, maar dat werkt niet goed. De spambot gebruikt immers meerdere IP nummers ?
Ze werken namelijk via proxy-servers. Dat zijn computers her en der in de hele wereld, die gebruikt worden om te kunnen surfen en die spambots kunnen dus via al die andere computers reageren, waardoor het lijkt of ze een ip nummer hebben uit bijvoorbeeld Kenia, maar daadwerkelijk zitten ze in China of zo ...(ik zeg maar wat)
 
Wel kan je nu dus de reacties van zo'n spambot onder 1 log in 1 keer weghalen en dat scheelt een heleboel tijd ...
 
... waarvoor nogmaals dank Punt.nl !!

Reacties

Marjan op 19-04-2012 14:29
Hey, wat komt dit bericht me verrekte bekend voor ;-))
Deh Haagh op 19-04-2012 14:42
Comleet met twitterlink naar je weblog ;-)
Marjan op 19-04-2012 14:45
Lullig als je geen twitter-account hebt, dan moet je namelijk eerst inloggen, maar via Google heb ik het wel gevonden ...
 
Je hebt het bericht ook iets aangepast, zodat het dank-je-wel-punt er ook bij op staat op de verkorte versie ...
Deh Haagh op 19-04-2012 15:00
I allways aim to please ;-)
Marjan op 19-04-2012 15:07
*grijns*
hanny / quadrisquare op 19-04-2012 15:31
en ik dacht nog wel dat ik de enige was....
 
zag het bij alle anderen ook,
 
ik heb het gewoon geblokkeerd / verwijderd en alle ip no's van hetzelfde soort laten weigeren...
 
sindsdien heb ik er geen last meer van....
 
Badankt voor het bakkie leut / pleur, was lekker Haagh.
Groetjes,  hanny
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl